Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

torstai 17. maaliskuuta 2016

Halkomäki: Aamupäivän paakkelssit



Huomenta!



Reissussa on kivaa kun on kiireetöntä aikaa. Aikataulutetut lomat ei ole mun juttuni. Tykkään siitäkin, kun saan laitella ruokaa rauhassa ja leipoa jotain herkkua päiväkahville ilman kiirettä. Tosin nyt mulla ei ole täällä päiväkahviseuraa kun anoppi-armas puuttuu matkasta, vaan ihan itsekseni joudun kaffet hörppimään.


Aamupalan luksusta on tuore leipä tai sämpylät. Aikaisemmin vinkkasin pataleivän ohjetta, nyt ihan vaan tällaisten sämpylöiden, joita leivon aamu- tai iltapalan kaveriksi. Ei tarvitse vaivata eikä möyhiä, sekoitellaan, nostatellaan, painellaan ilmakuplat pois ja laitetaan jääkaappiin odottelemaan seuraavan aamun paistoa. Taikina säilyy monta päivää kylmässä, ja sieltä voi siis paistella lämpöisiä herkkuja aina kun uuni on kuumana. Näihin tulee erityisen rapea kuori! Ja makuahan voi jokainen sitten varioida erilaisilla jauhoilla omien mieltymystensä mukaan. Että siitä vain aineet kulhoon ja jääkaappiin muhimaan! Maistuu varmaan sullekin!


SÄMPYLÄISET
7½ dl kädenlämpöistä vettä
30 g hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl ruisjauhoja
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
½ dl pellavan siemeniä

1. Liuota hiiva lämpöiseen veteen ja sekoita muut ainekset joukkoon isolla lusikalla. Älä vaivaa. Anna kohota 2 tuntia, painele ilmat pois ja laita jääkaappiin yöksi leivinpaperilla ja kostealla leivinpyyhkeellä peiteltynä. Katso että kulhossa riittää kohoamisvaraa, sillä taikina nousee reilusti!

2. Tee aamulla sämpylöitä suoraan taikinakulhosta kahdella lusikalla nostellen. Laita köntit leivinpaperille.



Huiskauta jauhoja sämpylöiden päälle ja leikkaa risti terävällä veitsellä.



3. Paista sämpylöitä 230 asteessa uunin keskitasolla noin 30-35 min, kunnes ne ovat sopivasti ruskistuneet. Jos laitat uunipellin valmiiksi kuumenemaan uuniin kun napsautat uunin päälle, niin pohjatkin paistuvat nopeammin rapeiksi.




Älä peitä valmiita sämpylöitä liinalla, muuten rapea kuori pehmentyy.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti