Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

torstai 23. kesäkuuta 2011

Halkomäki: Onni yksillä, kesä kaikilla, herkutorttua ahkerilla.


Tiina kirjoitti tuossa edellä pätkän juhannusmuisteloita vuosien varrelta, monet niistä onkin yhdessä koettu. Erityisesti Jamboreet ovat jääneet minullakin mieleen leppoisina tapahtumina. Aika harvinaislaatuinen tapa viettää juhannusta. Veikkan että kaikilla nykyisten juhannusfestareiden työntekijöillä ei ole yhtä hauskaa kuin meillä oli...!!! Ruispeltoon en sentään ole juhannusyönä ehtinyt. Vielä.

Juhannusvalmistelut ovat täydessä vauhdissa täällä Halkomäessä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että viikkosiivous on tehty viikko sitten ja perinteinen raparperitorttu on leivottu. Grillikyljet esikypsyvät uunissa ja uudet perunat odottavat pesijäänsä. Ulkona on huikea vesisade ja rapia kymmenen lämpöastetta. Juhannusperinne sekin...

Eilen oikein muistelin, että mitä me ollaan T:n kanssa meidän kaikkina aikaisempina juhannuksina tehty. Ensimmäisestä juhannuksesta ei ole oikein mitään mielikuvaa, koska otimme äkkilähdön ja lensimme Korfulle rentoutumaan rakennuskiireiden keskellä. Nukuttiin viikko +46c helteessä. Toisena jussina asuimme jo uudessa kodissa. Vettä satoi ja ikkunasta katsoessa piha näytti yhdeltä harmaalta savivelliltä, asuimme muta-aavikon keskellä. Hain perinteiset luonnonkukat maljakkoon, tein ovikranssin apiloista, ja kokosin vihdan, valmistelin ruuan ja lämmitin saunan. T nukkui koko päivän kolmesta alkaen olkkarin sohvalla. Herättelin sen saunaan ja syömään. Minä luin lehtiä ja T veteli hirsiä sitten loppuillan vatsa pinkeänä. Aika rattoisaa. Kerrankin oli aikaa huilia. Muutama juhannus on mennyt ystävien kesäpaikassa isolla porukalla; mukavaa seuraa, loistavaa ruokaa ja huikea kokko. Ja aamuisia krapulapesäkkeitä. Nyt onkin vuorossa perinteinen mökkijuhannus omalla mökillä, pienessä porukassa. Ohjelmassa on kukkia ja sidontaa, vihdan tekoa, koivujen hakua ja savusaunan lämmitystä. Ja syömistä!!! Juhannuspäivänä Tiina ja pikkupöllötkin saapuvat mökille, joten saadaan vähän säpinää sateen keskelle!
Mä en ole oikein koskaan ymmärtänyt tota perisuomalaista känniääliöjuhannusta, joten näitä juhannuksia on tullut vietettyä selvistäpäin jo yli kolmekymmentä vuotta. Ollaan me joskus Tiinan kanssa vähän riehaannuttukin ja juotu yhdet campari-tuoremehut saunamökin kuistilla, mutta vähiin se on jäänyt. Ennemmin panostetaan tuohon syömiseen. Kokko jää varmaan tänäkin vuonna tekemättä, mutta laitetaan vaikka sitten ulkokynttilöitä laiturille. Kaatosateessa ne näyttää kivalta. Illalla pelataan trivial pursuittia tuvan pöydän ympärillä vaikka mä inhoan näitä kaiken maailman seurapelejä ja kanssa ratkotaan ehkä pari erää tikkiä. Naistenlehtiä on tuossa eteisessä lähdössä mukaan vino pino, ne ei petä koskaan.

Että näistä aineksista on meitin juhannus tehty. Jotain uutta, jotain vanhaa, lainattua ja sinistä...vai miten se nyt oli. Mutta eipä oteta vielä varaslähtöä, jussittelu alkaa vasta huomenna. Tänään vietetään ihan tavallinen rauhaisa koti-ilta, odotellaan myrskyä saapuvaksi ja etsitään taskulamput käden ulottuville. Haaveillaan jo ihan vähäsen vihdan tuoksusta Kukkian rannalla...



Tässä muutama kuuma vinkki viime hetken juhannusvalmisteluihin Kyllikkien suosikkiosastolta:


Grillauskastike lihalle
2 rkl öljyä
1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl paprikajauhetta
2 tl chilijauhetta
pala chiliä
1 dl ketsuppia
1 dl colajuomaa
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl fariinisokeria tai hunajaa
1 rkl Dijonsinappia

- Kuullota pilkottu sipuli, lisää muut aineet ja keitä n. 5 minuuttia. Valmis!


Herkkutorttu
Pohja:
100g voita
100g sokeria
200g karkeita vehnäjauhoja
3-4 tl leivinjauhetta
3 keltuaista

- vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Lisää viimeiseksi kuivat aineet.

Sitten on kaksi vaihtoehtoa täytteelle:

Täyte 1. (perinteisin)
400g raparperia
1 dl sokeria
2rkl vettä

kuorrutus:
3 valkuaista
2dl sokeria

- keitä raparperitäyte pehmeäksi, ei soseeksi. Jäähdytä.
- levitä taikina voideltuu piirakkavuokaan, paista 200c n. 18 minuuttia
- vatkaa marenki valmiiksi
- kaada raparperitäyte piirakkapohjalle (alle voi laittaa omena- tai mansikkahilloa kevyen kerroksen) ja  kuorruta valkuaisvaahdolla
- paista torttua edelleen, kunnes marengin pinta on kauniin ruskea

Täyte 2. (jyhkeämpi vaihtoehto)
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 mm vaniljajauhetta
1,5 dl tomusokeria
3 valkuaista
20 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

- painele taikina voidellun irtopohjakakkuvuokan pohjalle ja paita kypsäksi 200c noin 25 minuuttia
- valmista raparperitäyte kuten vaihtoehdossa 1. ja anna jäähtyä.
- laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan
- sekoita vaniljajauhe kermaan ja vatkaa vaahdoksi (jos ei ole vaniljajauhetta, korvaa osa tomusokerista vaniljasokerilla)
- vatkaa valkuaiset vaahdoksi, yhdistä kermavaahtoon
- yhdistä tuorejuusto kerma-valkuaisseokseen
- kuumenna sitruunamehu ja liuota liivatelehdet siihen. Sekoita liivatteet ohuena nauhana täytteeseen hyvin vatkaten.
- levitä jäähtyneen torttupohjan päälle raparperitäyte (laitoin raparperin alle omena-kanelihilloa melkein sentin kerroksen, mansikkahillokin sopisi...ja reunakalvot, jotka helpottavat tortun irrottamista) ja siihen päälle kerma-valkuais-tuorejuustotäyte. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Koristella voi, jos huvittaa. Mansikat sopii mainiosti!

Yleensä teen juhannuksena täytevaihtoehto 1:n, mutta tänä vuonna mökin pieni jääkaappi rajoittaa säilytystä ja ajattelin että on helpompaa kun ei tarvitse varoa marengin lytistymistä. Hyydytetty täyte kestää vähän kolhujakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti